Hängrännor

Med rätt hängrännor till din fastighet kan du leda bort regnvatten på stilrent sätt samtidigt som du tar hand om fasaden. Saknar rännan rätt fall eller är monterad på ett bristfälligt sätt kan vattnet komma in bakvägen i fasaden och orsaka kostsamma skador. Vi arbetar i stålplåt, koppar, zink och aluminium. Materialvalet påverkar både utseende och beständighet, och olika material passar till olika fastigheter. Om du är osäker på vilket material du ska välja hjälper vi dig gärna. Vi på Askim Bleck och plåt ser till att rännorna blir rätt, att de passar in stilmässigt och skyddar din fasad på korrekt sätt. 

Ett tak är en stor regnsamlare och vattnet måste tas om hand i ett takavvattningssystem. Det gör man för att skydda huset från fukt- och mögelskador. Detta fixar du genom att montera hängrännor vid takfoten som samlar upp vattnet och leder det till stuprören. Stuprören ska i sin tur vara anslutna till ett dagvattensystem som leder bort vattnet.

Innan vi tillverkar eller anpassar era hängrännor kommer vi ut och mäter så att allt blir måttanpassat efter just ert hus.

Ett korrekt dimensionerat och väl fungerande avvattningssystem är en av de bästa hållbarhets- försäkringar man kan ha för sitt hus. Rännorna och stuprören fungerar då som ett i stort sett osynligt och ändå ständigt uppspänt paraply. Fasaderna och husets grund skyddas i princip mot all väta som inte är extrema slagregn och snöglopp.

Det allra vanligaste materialet på hängrännor och stuprör är stålplåt. Denna plåt är ofta varmförzinkad för att klara vattnet som rinner i rören. Trots skyddet behöver såväl rännor som plåt målas om och gås igenom regelbundet. Till slut rostar de och då behöver de bytas ut. Det krävs inte mycket löpande underhåll för ett takavvattningssystem, förutom att du rensar och spolar ur hängrännorna samt rensar lövsilarna. Det finns även självrensande lövsilar. Är det mycket träd runt huset så är detta extra viktig eftersom det annars riskerar att spola över vid regn och vattnet hamnar på husfasaden.

För att ett hängrännesystem ska bli komplett behövs en mängd olika tillbehör till rännorna och rören. Hängkrokar, ränngavlar, renstrattar, grenrör, svep, rännskarvar, stagband och hakfästen är de viktigaste detaljerna som gör att systemet dels kan sättas upp som det är tänkt, dels fungerar som det ska. Vi ser givetvis till att leverera ett komplett system.