Bleck

Bleck är mer än en snygg detalj på fasaden. Det är ett väderskydd för alla sorters fasadöppningar, och förhindrar att fukt tränger in i fasaden och orsakar stora skador. Därför är det viktigt att blecken gör sitt jobb. Det finns olika sorters bleck, som fasadbleck, fönsterbleck, dörrbleck, tröskelbleck och matningsbeslag. Fallet måste alltid vara korrekt för så att vattnet inte blir stående. Är utförandet inte yrkesmässigt gjort finns ritat för problem med både fukt och svamp, vilket leder till betydligt mer omfattande ingrepp. Vi har ett öga för det estetiska och hjälper gärna till med stilmässiga val om behov och önskemål finns. Våra yrkesstolta plåtslagare gör alltid ett snyggt jobb, helt enligt AMA. 

Olika typer av fönsterbleck

Fönsterbleck gör ett fantastiskt jobb med att skydda våra hus och byggnader från regn och snö att tränga in i fasaden och orsaka skador. Med bra fönsterbleck som är väl omhändertagna så kan de bli en väldigt snygg detalj som ger det där lilla extra till utseendet. Fönsterbleck av aluminium det mest vanligt förekommande blecken vi ser på hus här i vårt land. Man kan också ha galvade fönsterbleck även kallat för varmförzinkad plåt, och de har ett skyddslager av zink som skyddar plåten mot rost.

Vid dörrar bör man montera en så kallad vattenplåt eller dörrplåt. Det gör man för att undvika att regn- och smutsvattnen rinner in i konstruktionerna.

Plåt tillverkas av olika material i flera kvaliteter anpassade till användningsområde och monteringsmetod. En plåt som ska falsas ska till exempel vara mjuk och följsam medan en plåt som ska användas för kassetter eller paneler bör vara mera styv.